Gebruikte Houtsoorten in Houten Speelgoed

Houten Speelgoed is over het algemeen duurzamer dan plastic speelgoed. Het prijsniveau van Houten Speelgoed is vaak wel een stuk hoger. Maar ook in houten speelgoed onderling zit veel kwaliteits- en prijsverschil. Het advies is dan ook om goed op de afwerking van het hout te letten en te kijken of er kleine onderdelen los zouden kunnen raken. De meeste gebruikte houtsoorten in houten speelgoed zijn: rubberhout, Multiplex, MDF en grenen.

Rubberhout
Rubberwood is de standaardnaam voor Hevea Brasiliensis. Rubberbomen zijn in de laatste honderd jaar in Z.O.Azië massaal aangeplant in plantages voor de productie van latex. Latex wordt getapt door te kerven in de schors en opgevangen in potjes. Die potjes worden dagelijks in de vroege morgen leeggemaakt. De oogst wordt gekookt, in tapijtjes gedraaid en te drogen gehangen. Rubberwood plantages produceren alle latex die wereldwijd gebruikt wordt om rubberproducten te maken.

De rubberboom bereikt zijn maximum productie van latex na ca 25 jaar. Daarna zakt het rendement en is het niet langer economisch verantwoord om latex te tappen. Vroeger werd dan de plantage platgebrand en heraangeplant met nieuwe plantjes. Nu wordt de plantage geveld : de stammen worden verkocht aan lokale zagerijen, de takken en het kleiner hout worden geleverd naar MDF of spaanplaatfabrieken. Een nieuwgeplante boom geeft na 5 à 7 jaar al latex. Bij het vellen heeft deze boom een stam van ca 10 m en een diameter van ca 25-45 cm op borsthoogte. Het rondhout wordt gekort op lengtes van 1m85. Rubberwood is de meest ecologisch "vriendelijke" houtsoort die gebruikt wordt in de hedendaagse houtindustrie. Het hout wordt enkel gebruikt nadat de volledige cyclus van latex-productie afgelopen is, waar andere houtsoorten enkel gekapt worden voor het hout. We gebruiken nu wat vroeger als afval of restproduct verbrand werd.  Het volume van rubberwood zaaghout dat zo beschikbaar komt, vermijdt het jaarlijks kappen van ca 600.000 hectare natuurlijk tropisch woud. 

Er is ook een belangrijk sociaal aspect : ca 75 % van alle rubberplantages in de wereld zijn in het bezit van kleine boeren (zgn. smallholders = ca 4 miljoen huishoudens), die met de opbrengst van hun "plantage" van gemiddeld 0.5 à 5 hectare slechts een mager inkomen hebben. De verkoop van de stammen en de bijkomende werkgelegenheid in de houtindustrie is voor die huishoudens een belangrijke aanvulling op hun inkomen.

Rubberwood is naast ecologisch vriendelijk en sociaal verantwoord ook een zeer harde houtsoort die niet splinterd. Dit zijn dan ook belangrijke redenen waarom dit hout veel gebruikt wordt in Houten Speelgoed

Multiplex (en triplex) zijn plaatmaterialen die gemaakt zijn van hout. Ze zijn opgebouwd uit een oneven aantal lagen van heel dun hout met een gelijkmatige dikte die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Oorspronkelijk werd de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en "multiplex" voor de platen met 5 of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.

Medium-Density Fibreboard of MDF is geperste houtvezels met een middelharde dichtheid. MDF is dus geen merknaam, maar een soortnaam. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden.

Grenen
Met het Nederlandse woord grenen wordt geduid op hout van diverse Pinus-soorten, met name het hout van de grove den (Pinus sylvestris). Het wordt ook wel aangeduid als "grenenhout".

Duketoys, Magazijn:
de Bouwkamp 12b WhatsApp: 06 57496271
6576JX Ooij Klantenservice: info@duketoys.nl
Nederland
Houten Speelgoed | DukeToys - het mooiste houten speelgoed van topkwaliteit | Onderdeel van SpeelgoedFamilie.nl © 2007 - 2020