Kinderen en Speelgoed

Samen een spelletje doen, aandacht krijgen: kinderen vinden het heerlijk. En ze leren er veel van, hoe simpel het spelletje ook is. Daarnaast gaan ze graag zelf op onderzoek uit. Spelenderwijs ontdekken ze zichzelf en de wereld om zich heen. Door hun eigen verhaal uit te spelen. Hoe minder hierbij voor ze wordt ingevuld, hoe meer ze hun fantasie gebruiken. Ze worden hierdoor gestimuleerd en uitgedaagd: een positieve ervaring.
Verschillend speelgoed vraagt om verschillende benaderingen. Daarom is het goed om kinderen met allerlei soorten kennis te laten maken. Ze leren hier veel van. Het is echter ook belangrijk dit gedoseerd te doen. Bied niet te veel speelgoed tegelijk aan en leg regelmatig wat weg. Een tijdje uit het oog maakt speelgoed opeens weer interessant en uitdagend.

Prikkelend speelgoed
Goed speelgoed prikkelt, stimuleert en daagt kinderen uit. Zowel geestelijk als motorisch. Een kind dat al vroeg zijn fantasie leert gebruiken en ontwikkelen, zal beter zijn eigen weg volgen in nieuwe situaties en problemen zelf leren oplossen. Ook zal het een groter zelfvertrouwen ontwikkelen als het van jongs af aan zijn motoriek leert sturen, uiten en dus stimuleren. Het heeft immers zijn lichaam al vroeg doelbewust onder controle.
De motoriek ontwikkelt zich van grof naar fijn. Een kind kan steeds kleinere dingen vastpakken en er dus ook mee spelen. Het is belangrijk dat het speelgoed met deze ontwikkeling ‘meegroeit’. Zo wordt de motoriek in elke fase op de juiste manier gestimuleerd. Voor de grove motoriek blijft dit zelfs tot het einde van de basisschool van belang. Het lichaam wordt zo goed voorbereid op de grote veranderingen in de volgende ontwikkelingsfase.

Spelen is leren
Elk kind ontdekt de wereld om zich heen op zijn eigen manier. En zo ontdekt het op een natuurlijke manier zichzelf. Vanuit zijn verbeeldingskracht en ontdekkingsdrang leert het wat zijn lichaam kan en niet kan, wat mag en niet mag en hoe dingen werken. Zo kruipt het eerst achter een bal aan om zijn wereld te verkennen en gooit het die bal later over een muurtje om te kijken wat daar achter is. Dezelfde bal kan ook ineens in een taart veranderen, die je moet vangen om in het spel te blijven. Kinderen creëren vanuit zichzelf een andere wereld en worden niet beperkt door vaste concepten. Door deze beeldkracht te ontwikkelen, kunnen ze later hun ideeën beter neerzetten en vormgeven.

Geschikt Speelgoed
Te moeilijk speelgoed werkt frustrerend, te makkelijk speelgoed is saai. Het ene kind is verder in zijn ontwikkeling dan het andere. Daarom is het goed om spelmateriaal niet alleen op de leeftijd, maar ook op de mogelijkheden van het kind af te stemmen. Door het zelf en samen met een ouder te onderzoeken, leert het kind de mogelijkheden van het nieuwe speelgoed kennen. Het proces van het spelen is hierbij belangrijker dan het eindresultaat. Liever eindeloos experimenteren met houten blokken zonder stevig resultaat, dan op aanwijzing van anderen meteen een mooi kasteel bouwen. Fouten maken mag, daar leren kinderen van!

Houten Speelgoed
Houten speelgoed is duurzaam. In tegenstelling tot plastic speelgoed gaat het vaak letterlijk een leven lang mee. Daarnaast is het mooi en past het beter in uw interieur. Bij alle soorten speelgoed zijn er veel prijs- en kwaliteitsverschillen. Ook bij houten speelgoed. Belangrijk is dat het goed is afgewerkt, zonder splinters en loslatende kleine onderdelen. De meest gebruikte houtsoorten voor speelgoed zijn: rubberhout, Multiplex, MDF en grenen. Lees voor meer informatie hierover: gebruikte houtsoorten in houten speelgoed

Speelgoed per leeftijd
Van 0 tot 1 jaar: knuffel, rammelaar, mobile, speeldoosje, stoffen boekje
Van 1 tot 2 jaar: blokken, loopkar, loopfiets, knoppuzzel, kartonnen boekje, vormenstoof, zachte bal, emmer en schepje
Van 2 tot 4 jaar: poppenwagen, keukentje, kruiptunnel, garage met autootjes, kruiwagen, xylofoon, grote rijgkralen, dikke krijtjes, knuffelpop, zandvormpjes, strandbal, schommel, driewieler
Van 4 tot 5 jaar: verkleedkleren, poppenkleertjes, constructiespeelgoed, puzzel, winkel met kassa, schmink, schoolbord, stoepkrijt, klei, stevige bal, skippy bal, wip-wap, step

Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd spelletjes als domino, klein en groot mikado en memory doen. Dit hoeft maar kort te duren. Even aandacht krijgen en met elkaar bezig zijn; na een spelletje samen weer lekker zelf spelen is het beste advies aan ouder en kind.

Duketoys, Magazijn:
de Bouwkamp 12b WhatsApp: 06 57496271
6576JX Ooij Klantenservice: info@duketoys.nl
Nederland
Houten Speelgoed | DukeToys - het mooiste houten speelgoed van topkwaliteit | Onderdeel van SpeelgoedFamilie.nl © 2007 - 2020